İsa Mesih’in doğumu şöyle oldu: Annesi Meryem, Yusuf’la nişanlıydı. Ama birlikte olmalarından önce Meryem’in Kutsal Ruh’tan gebe olduğu anlaşıldı. (Matta 1:18)
Bazen şu sözcüklerin ardında yatanları merak ederim: “gebe olduğu anlaşıldı”. “Anlaşıldı” sözü, Meryem söylemeden birilerinin bu gerçeği fark ettiğini düşündürür. Belki bu kişi Meryem’in annesiydi; belki de nişanlısı Yusuf’tu. Ayrıntıları bilmiyoruz ama muhtemelen pek de hoş bir sahne değildi.
Eminim ki küçük bir kızken, evcilik oynadığında Meryem’in hayal ettiği şey bu değildi. O hayallerde her şey her zaman yolunda gider, değil mi? Önce güzel bir düğün olur, sonra ev ve asla yaramazlık yapmayan, anne babaya başkaldırmayan, onlarla tartışmayan çocuklar. Ve tabii hiç kimse hastalanmaz ve ölmez.
Ama hepimizin bildiği gibi, gerçek dünya sorunların olduğu bir yerdir. Ve Tanrı bizim gerçek dünyamıza geldi: Bağırış çağırışların, gözyaşlarının, evlenmemiş annelerin, bozulan sözlerin ve nişanların, komşular ne der kaygılarının olduğu bir dünyaya geldi Tanrı. Bizim dünyamıza. Ve bu bizim için iyi bir şeydir. Çünkü biz, bir Kurtarıcı’ya son derece muhtacız.
Kurtarıcı’mızın kırılgan bir durumdaki, ayıplanma tehlikesiyle hatta daha büyük bir riskle karşı karşıya olan genç bir kızın rahminde dünyaya gelmesi, bir şekilde, tamamen uygun bir durumdur. Derme çatma bir yapının içinde, bir ağılda dünyaya gelmesi uygundur. Yaşamının ilk yıllarını Mısır’da bir mülteci olarak, iktidar sahibinin zulmünden kaçarak geçirmesi uygundur. Uygundur, çünkü bütün bunlar; parçalanmış aileler, yoksulluk, gurbet, korku, bugün bizlerin de yaşadığı şeylerdir. Ve kısa bir sürede ortadan kalkacak da değiller.
Biz bir Kurtarıcı’ya muhtacız. Ah, hem de nasıl muhtacız! Ve Tanrı işte bunun için dünyaya geldi; bizlerden biri olmak, bizim karşılaştığımız insani problemlerin ortasında büyümek için. O bizim yaşamlarımızı biliyor çünkü bu hayatları bizimle paylaşmıştır. Bizim bütün bu ıstıraplarımızı ve ölümümüzü paylaşmıştır. Ve şimdi O bize, her şeyi yepyeni yapacağı gün, kendi dirilişini bizimle paylaşacağı vaadinde bulunuyor.
Bu arada biz de İsa’nın şu vaadine sıkı sıkı sarılıyoruz: “Bunları size, bende esenliğiniz olsun diye söyledim. Dünyada sıkıntınız olacak. Ama cesur olun, ben dünyayı yendim!” (Yuhanna 16:33).
DUA: Rab, sen benim neye ihtiyacım olduğunu biliyorsun. Merhametinle, sorunlarımın üstesinden sen gel ve beni kendinden uzaklaştırma. Amin.