İsa kendisine iman etmiş olan Yahudiler’e, “Eğer benim sözüme bağlı kalırsanız, gerçekten öğrencilerim olursunuz. Gerçeği bileceksiniz ve gerçek sizi özgür kılacak” dedi. “Biz İbrahim’in soyundanız” diye karşılık verdiler, “Hiçbir zaman kimseye kölelik etmedik. Nasıl oluyor da sen, ‘Özgür olacaksınız’ diyorsun?” İsa, “Size doğrusunu söyleyeyim, günah işleyen herkes günahın kölesidir” dedi. “Köle ev halkının sürekli bir üyesi değildir, ama oğul sürekli üyesidir. Bunun için, Oğul sizi özgür kılarsa, gerçekten özgür olursunuz. (Yuhanna 8:31-36)
İnsanların, “Biz İbrahim’in çocuklarıyız. Hiçbir zaman hiç kimsenin kölesi olmadık” diyebilmelerini anlamakta zorluk çekiyorum. Nasıl oluyor da Mısır’daki kölelik konusunu unutabiliyorlar? Bu konu onların en büyük ulusal bayramları olan Fısıh bayramının başlıca odak noktasıydı. Fısıh bayramında Tanrı’nın onları nasıl kurtarıp özgürlüğe kavuşturduğunu anımsıyorlardı. Bunu nasıl unutabildiler?
Ama biz de bazen benzer bir unutkanlık içinde oluyoruz, değil mi? Üstelik bizim köleliğimiz daha büyük ve daha tehlikeliydi: Biz günahın gücüne kölelik ediyorduk.
Peki günah tam olarak nedir? Günah, biz istesek de doğru olanı yapmamızı imkânsız kılan, doğamızdaki bozulmuşluktur. Bizi yanlış olduğunu, kötü olduğunu bildiğimiz şeyi yapmaya çeken bir halat gibidir. Ne kadar direnmeye çalışsak da onun gücü bizim günahkâr insan doğamıza galip gelir. Yaşamlarımızda egemenlik süren ve yapmaya çalıştığımız her iyi işi bozan o bağımlılık, o çekiş gücü, o -İsa’nın tabiriyle- köleliktir günah. Dürüst olan hiç kimsenin şunu söyleyememesinin nedenidir: “Benim ellerim tertemiz. Hayatımda hiç kötü ve utanç verici bir şey yapmadım.”
Tanrı bizim yardıma ihtiyacımız olduğunu biliyor. Eğer hayatında günahla mücadele etmişliğin varsa sen de bilirsin bunu. Ve bu yardımı bize İsa vaat ediyor. O bizi özgür kılmayı vaat ediyor: “Oğul sizi özgür kılarsa gerçekten özgür olursunuz.”
O bizi nasıl özgür kılabiliyor? Sorunun yanıtı O’nun kim olduğunda, gerçekleştirmiş olduğu işte ve bize duyduğu sevgidedir. Bu sevgi bize özgürlüğümüzü bir armağan olarak verir.
Dua Edelim: Ya Rab İsa, bana bu özgürlüğü ver ve Kutsal Ruh’unun gücüyle benim bu özgürlükte yaşamamı sağla. Amin.
Düşün ve Tartış
- Hiç tuzağa düştüğün ve hareket edemediğin oldu mu?
- Sürekli mücadele etmek zorunda kaldığın bir günah var mı?
- Tanrı’nın seni özgür kılmak istemesi sende nasıl duygular uyandırıyor?