Bu sözleri söyledikten yaklaşık sekiz gün sonra İsa, yanına Petrus, Yuhanna ve Yakup’u alarak dua etmek üzere dağa çıktı. İsa dua ederken yüzünün görünümü değişti, giysileri şimşek gibi parıldayan bir beyazlığa büründü. O anda görkem içinde beliren iki kişi İsa’yla konuşmaya başladılar. Bunlar Musa ile İlyas’tı. İsa’nın yakında Yeruşalim’de gerçekleşecek olan ayrılışını konuşuyorlardı… Buluttan gelen bir ses, “Bu benim Oğlum’dur, seçilmiş Olan’dır. O’nu dinleyin!” dedi. Ses kesilince İsa’nın tek başına olduğu görüldü. (Luka 9:28-31,35-36a)
İsa’nın bizi kurtarmak için yaptıklarından bahsederken daha çok O’nun bizim yerimize geçtiğinin üzerinde dururuz. O “bizim yerimizi aldı”, “Bizim çarmıhımızı O taşıdı” deriz. Bazen de kefaret kelimesini kullanırız, yani günah ve bağışlanmadan, Mesih’in kurbanının yeterliliğinden, yaptığımız kötülükleri O’nun “telafi ettiğinden” bahsederiz.
Ama Mesih’in bizi nasıl kurtardığı konusunda düşünmemiz için Kutsal Kitap’ın bize sağladığı düşünce biçimleri bunlardan ibaret değil. Başka birçok güçlü imge var kullanabileceğimiz: Örneğin kölelik ve özgürlük söylemi, satın alınıp Tanrı’nın halkı konumuna gelmemiz; ki Mısır’dan Çıkış’ın kullandığı benzetme tam da buydu.
Mısır’dan Çıkış, Kutsal Kitap’ın ikinci bölümünün adıdır. Tanrı’nın Mısır’da köle durumunda olan halkını nasıl kurtardığından, onları özgürlüğe kavuşturmak için nasıl Musa’yı kullandığından söz edilir bu kitapta.
Ama bütün Mısır’dan Çıkış kitabı çok daha büyük bir kurtarış eyleminin bir ön belirtisidir aslında. İsa’nın Fısıh devresinde acı çekmiş, ölmüş ve dirilmiş olmasının bir nedeni vardır. O’na “Tanrı Kuzusu” denmesinin bir nedeni vardır. Musa ve İlyas’ın O’nunla ayrılışı hakkında konuşmuş olmalarının bir nedeni vardır. Çünkü bu bir anlamda O’nun Mısır’dan Çıkış öyküsüdür.
Haydi ikinci ve daha büyük olan bu Çıkış boyunca birlikte yürüyelim. Bu öykü Tanrı’nın insan soyunu günaha, ölüme ve Şeytan’a kölelikten kurtarmasının öyküsüdür. Haydi O’nun büyük sevgisine hayranlıkla bakalım ve merhametini kutlayalım. Çünkü Mısır’dan Çıkış’ın Tanrı’sı, İncil’in de Tanrı’sıdır ve O bizi sonsuza dek kendi özgür halkı yapar.
Dua Edelim: Sevgili Rab’bim. Bize Kutsal Ruh’unu ver ki bizi şimdi ve sonsuza dek nasıl özgür kıldığını görebilelim.
Düşün ve Tartış
- “Özgürlük” sözcüğünü duyduğunda aklına ne gelir?
- Kendini en özgür ve özgürlükten en uzak hissettiğin anların hangileriydi?
- İsa’yı sana özgürlük getiren varlık olarak düşünmek seni şaşırtıyor mu? Neden?