Böylece Yahuda yanına bir bölük askerle başkâhinlerin ve Ferisiler’in gönderdiği görevlileri alarak oraya geldi. Onların ellerinde fenerler, meşaleler ve silahlar vardı. İsa, başına geleceklerin hepsini biliyordu. Öne çıkıp onlara, “Kimi arıyorsunuz?” diye sordu. “Nasıralı İsa’yı” diye karşılık verdiler. İsa onlara, “Benim” dedi… İsa, “Benim” deyince gerileyip yere düştüler. Bunun üzerine İsa onlara yine, “Kimi arıyorsunuz?” diye sordu. “Nasıralı İsa’yı” dediler. İsa, “Size söyledim, benim” dedi. “Eğer beni arıyorsanız, bunları bırakın gitsinler.” (Yuhanna 18:3-5a,6-8)
İsa’yı tutuklamaya gelen askerler için durum çok tuhaf olmalı. Kuşkusuz daha önce birçok insanı tutuklamışlardı ama İsa herhalde bütün sahnenin hâkimi olduğuna tanık oldukları ilk kişiydi. Kullanılan dile dikkat et: “İsa, başına geleceklerin hepsini biliyordu. Öne çıkıp onlara, ‘Kimi arıyorsunuz?’ diye sordu.” Bunu kim yapar? Kim tutuklanmak için ileri çıkar?
Ve ardından iki kez kimliğini doğruluyor. Kendisi hakkında kullandığı “Benim” ifadesi, Tanrı’nın kendinden söz ederken kullandığı addır. Bunu Mısır’dan Çıkış kitabı 3. bölümde okuruz. Askerlerin bunun üzerine yere yığılmalarına şaşırmamak gerek. Bu mutlak kudretin ismidir. Askerler açıkça görmüş oldular ki O izin vermedikçe hiçbir şey yapamazlardı.
O da tam olarak bunu yaptı. İzin verdi. Gücünü ve yetkisini kendini kurtarmak için kullanmadı. “Beni arıyorsanız, bunları bırakın gitsinler” dedi. İsa, öğrencilerini korumaya odaklanmıştı. O’nun gözetiminde olan hiçbir öğrencisi kaybolmayacaktı.
Askerlerin nasıl sarsıldıklarını tahmin edebiliyorum. Öğrencilerin hiçbirini tutuklamadılar. İsa kendini teslim etti, öğrencileriyse serbest bırakılıp oradan ayrıldılar.
Evet, elbette, İsa bizim için de aynı şeyi yapıyor. Istırap ve ölüm mü? İsa işin o kısmını kendine alıyor. Özgürlük mü? İsa onu da öğrencilerine veriyor. Sen de dahilsin buna. İsa seni koruyor, sana güvenlik, özgürlük ve yaşam veriyor. O sana kendi yaşamını veriyor. Seni işte bu kadar çok seviyor.
Dua Edelim: Teşekkür ederim sevgili Rab’bim. Beni koruduğun ve bana yaşam verdiğin için sana şükürler olsun. Amin.
Düşün ve Tartış
- Gerçek yaşamda ya da haber bültenlerinde gerçek bir tutuklanma gördün mü? Nasıl bir şeydi?
- Kendini riske atarak bir başkasını koruduğun oldu mu?
- O insanı neden korudun? Bu sana İsa’nın bunu yapma nedenleri hakkında ne düşündürüyor?