Noel Baba Kimdir?

 

HO HO HO. Tahmin edin ben kimim?

Sevgili Hristiyanlık Nedir takipçileri ben Sedat.

Muhtemelen bu gülüşün kime ait olduğunu biliyorsunuz.

Noel Baba’yı bilmeyen yoktur. Pembe yanaklı, tombul, kırmızı kıyafetler içinde hatta geyikleri olan minnoş yanlış bir amca. Gerçekten böyle bir amca var mıydı? Varsa bu kadar fantastik bir karakter miydi? Ayrıca bu amcanın Hristiyanlarla ilgisi ne?

Myra’lı Aziz Nikola aslında Myra demek tanıdık gelmeyecek Antalyalı Aziz Nikola günümüzden taa 1650 sene öncesinde yaşamış 73 yaşlarında hayata gözlerini yummuş bir Piskopos yani kilise lideridir. Nikola ile Noel Baba arasında nasıl bir bağ var diye düşünebilirsiniz. Aslında Noel Baba karakterinin perde arkasında yer alan kişi Aziz Nikola’dır. Günümüzde kırmızı kıyafetleriyle Hollywood filmleri, bazı içecek markalarının reklam yüzü olan Noel Baba’nın görsel tasarımı 1800’lü yıllarda bir karikatürist tarafından resmedildi. Aziz Nikola bu tür fantastiklerden uzak sizin benim gibi sıradan görünen ve neredeyse yine bizler gibi hayat sürmüş bir ademoğludur. Peki onu bu kadar özel yapan şey neydi?

Sadık bir insan ve inanan olarak birçok yetime, öksüze ve dula Mesih’in sevgisini göstermesi ve paylaşması onun özel olmasına neden olan şeylerdendi. Nikola, İsa Mesih’i izleyen biri olarak Tanrı sevgisini, esenliğini ve barışını çevresine göstermeye, paylaşmaya özen göstermiştir. Dünya onu fantastik göstermiş olsa da aslında onu bütünüyle hala hatırlanır kılan İsa Mesih’te durması olmuştur. Zamanla Aziz Nikola sonrasında Noel Baba figürü yerini aldıkça bir şekilde Noel yani Doğuş Bayramı sürecinin de simgesi haline gelmiştir. Muhtemelen Aziz Nikola’ya bunu ister misin yani Noel’in simgesi olmak ister misin diye sorsalar sadık bir Hristiyan olan Nikola asla Rabbimin dünyaya sağladığı eşsiz doğumun önüne geçmek istemem derdi. Çünkü doğuş bayramı İsa Mesih’in doğumunun dünyaya sağlayacağı kurtuluşun sevincidir. Umut ediyorum bu doğuş bayramında sende bu sevince ve esenliğe ortak olabilirsin.

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-Posta

Benzer Yazılar

Yorumlar