Ahlak

 

Bazı şeyler doğrudur, bazı şeyler yanlış.

Birine kapıyı açmak doğru, araba kullanırken yazışmak yanlış.

Eşinizle yemeğe çıkmak doğru, ama başkasının eşiyle çıkmak yanlış.

Birini selamlamak doğru, yüzüne yumruk atmak yanlış.

Wi-fi şifrenizi paylaşmak doğru, komşunuzun internet şifresini kırarak film indirmek yanlış.

Bir felsefe okuluna göre bunun sebebi hayatta kalma. İnsanlar mantıklı varlıklar olarak herkesin istedikleri şeyleri başına buyruk şekilde hiçbir kısıtlama olmadan yerine getirmelerinin gerçek özgürlük olmadığını fark ettiler.
Doğrunun ve yanlışın olmadığı yerlerde aslında tutsak oluruz. Kaosun, korkunun ve belirsizliğin tutsağı olur, hayatta kalmakta zorlanırız. Bundan dolayı ahlaki beklentiler oluşturarak her ne kadar kişisel özgürlükleri kısıtlasa da toplumsallığa katkı sağlamış oluyoruz. Bu görüşe göre doğru ve yanlış kendimizin karar verdiği sosyal kontratlar olur. Peki, durum bundan fazlası ise? Ya sebebi hayatta kalma ve kargaşadan kaçma içgüdümüzden fazlasıysa?

Hristiyan inancına göre ahlak kötü davranışları törpülemekten daha fazlasıdır. Ahlak vardır çünkü Tanrı her canlıyı sever. Öyleyse bizler de Tanrı’nın sevdiği her canlıya saygıyla yaklaşmalıyız.

Doğru ve yanlışların olmasının sebebi de sizi yaratan ve seven bir Tanrı’nın olmasıdır. Sizi seviyor, sizin için planları ve beklentileri var.

Ebeveynler sadece çocuklarını kısıtlamak ve evde huzur sağlamak için kurallar koymazlar, aynı zamanda ileride olabilecekleri en iyi bireyler olabilmeleri beklentileriyle yaparlar. Beklentileri onları sevdikleri için koyarlar. Tanrı da bizim kalplerimize ahlaki değerleri koyuyor ki O’nun yaratmış olduğu canlılara hak ettikleri şekilde onurla, nezaketle ve saygıyla yaklaşalım.

Örneğin sizin telefonunuzu çalmıyorsam bunun sebebi herkesin bunu yapması durumunda dünyanın daha kargaşa içine sürüklenmesi değil, Tanrı suretinde yaratıldığınız için saygıyla davranılmayı hak etmenizdir. Bu bir eşitlik, şeref ve saygı meselesi. Bundan dolayı, insanlara iyi davranın. Hepimiz hayatta kalmaya çalışıyor, bu doğru. Bundan dolayı da kibar olun ama daha fazlası var. Doğrunun var olması sevildiğiniz için, yanlışın var olması da daha iyi biri olmak üzere tasarlandığınız içindir. Ahlaki değerler var çünkü yanımdaki insan en az benim kadar değerli.

Sen bir şeyin doğru ya da yanlış olduğuna neye göre karar veriyorsun? Düşünlerini yorumlarda bizimle paylaş!

Facebook
Twitter
WhatsApp
E-Posta

Benzer Yazılar

Yorumlar